Etherische Olie en veiligheid

Artikel 1 van 1

Veiligheid:

Let op! Het gebruik van etherische olie is geen vervanging voor de reguliere medische behandelingen maar als complementaire (aanvullende) zorg.

Vanaf 1 januari 2015 is er een nieuwe Europese regelgeving, waardoor er meer waarschuwingssymbolen en teksten op de etiketten staan. De GHS etikettering. Deze GHS etikettering houdt onder meer in dat de waarschuwingszinnen echt leesbaar zijn en niet zodanig klein zijn dat deze niet opvallen, zoals in het verleden vaak het geval was.

Het is heel goed dat je als gebruiker van bepaalde stoffen geïnformeerd wordt over de risico’s van deze stoffen. Deze waarschuwingen dien je echter wel in de juiste context te zien om niet de indruk te krijgen dat kleine hoeveelheden etherische olie levensgevaarlijk zijn.

Sommige plantaardige stoffen kunnen in kleine hoeveelheden gebruikt, nuttig of prettig zijn en in grotere hoeveelheden giftig. Neem bijvoorbeeld cafeïne in koffiebonen. Een paar kopjes koffie is lekker en stimulerend maar na het drinken van 100 kopjes koffie in korte tijd kan je naar het ziekenhuis. De juiste verdunning is dus altijd heel belangrijk. Dit is ook het geval bij de meeste etherische oliën. Het zijn veelal sterke natuurlijke maar ook chemische stoffen, die je prima voor je gezondheid en welzijn kunt toepassen als ze in de juiste verdunning gebruikt worden.

Het is dus erg belangrijk om te weten waarin en in welke mate de etherische olie verdund dient te worden voor de gewenste toepassing. De nieuwe etikettering komt op het eerste gezicht misschien wat extreem over door de gevarentekens die erop staan maar uiteindelijk blijkt het een nuttige bron van informatie te zijn. Het is een extra instrument om jezelf als gebruiker te informeren over de samenstelling en mogelijke eigenschappen van de oliën. Een goed etiket heeft ook altijd de latijnse naam en herkomst van de olie op het etiket staan.

Opletten met kleine kinderen:

Het grootste gevaar voor een kind is het uitproesten van de etherische oliën nadat ze deze puur ingeslikt hebbben, dit vindt plaats door het bijtende effect op de slokdarm door de meeste etherische olie soorten. Hierbij kan deze olie in de longen terecht komen waardoor een chemische ontsteking in de longen kan optreden. Dit kan een dodelijke afloop hebben. Het is dus noodzakelijk om etherische oliën te bewaren op plaatsen waar kleine kinderen er niet bij kunnen. Sowieso zou ik het gebruik van etherische olie voor kinderen tot en met 4 jaar zeker niet aanraden.

Essentiële oliën zijn zeer sterk geconcentreerd! Voor de productie van één kilogram olie zijn soms honderden kilo’s verse planten nodig. Ze moeten werkelijk voorzichtig en met kennis van zaken gebruikt worden. Verkeerd gebruik kan serieus gevaarlijk zijn!

Er zijn gevallen van mensen die jarenlang meerdere etherische oliën slikten of lange tijd onverdunde oliën op hun lichaam aanbrachten. Uiteindelijk zijn ze allemaal, voor bijna alle etherische oliën allergisch geworden. 

Overige belangrijke veiligheidsadviezen:

 • Bewaar essentiële oliën veilig, buiten het bereik direct zonlicht, van kinderen en dieren.

 • Respecteer de aanbevolen dosering.

 • Bepaalde oliën zijn uitsluitend voor uitwendig gebruik geschikt. Houdt daar rekening mee.

 • Het gebruik van essentiële oliën wordt Afgeraden bij baby’s en kinderen onder de 5 jaar.

 • Wees voorzichtig met het gebruik van essentiële oliën tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

 • Pas op met het gebruik van essentiële oliën bij epilepsie, astma en hartaandoeningen.

 • Drink wat eetbare plantaardige olie bij een accidentele inname van een grote hoeveelheid essentiële olie, door mens of dier, en neem contact op met het Antigifcentra Nederland: T +31 30 274 88 88 of België: T +32 70 245 245

 • Gebruik altijd een drager (honing, emulgator, neutrale tablet,…) voor de inname van essentiële oliën (als je al olie in zou willen nemen) en alleen onder strikte controle van een vakkundig behandelaar.

 • Breng essentiële oliën Nooit onverdund aan op de huid. Verdun het in een plantaardige olie of een neutrale crème, gel of shampoo, ook voor gebruik in bad!

 • Bepaalde van nature in essentiële oliën aanwezige bestanddelen kunnen bij overgevoelige mensen allergische reacties veroorzaken (bijvoorbeeld citral, d-limoneen, linalool, geraniol, citronnellol) Zie waarschuwingen op de verpakking.

 • Alle citrusoliën (schil van bergamot, sinaasappel, citroen, pompelmoes, mandarijn) zijn fotosensibiliserend! Vermijdt blootstelling aan zonlicht of zonnebank gedurende ten minste 12 uur na gebruik op de huid.

 • Contact met ogen en slijmvliezen vermijden. Bij accidenteel contact met de ogen: spoel overvloedig met zuiver water. Bij blijvende irritatie of zichtbaar letsel een oogarts raadplegen.

 • Essentiële olie is niet geschikt om in de oren of in de ogen te druppelen.

 • Essentiële olie van tijm, bonenkruid, oregano, kruidnagel, wintergroen en kaneel zijn irriterend. Niet onverdund innemen, verstuiven of op de huid aanbrengen.

 • Ononderbroken gebruik of inname van essentiële oliën wordt afgeraden.

 • Essentiële oliën zijn ontvlambaar en vluchtig. Stel ze niet bloot aan hoge temperaturen en direct zonlicht.

 • Bewaar essentiële oliën afgesloten, donker, koel (niet in de koelkast).

Tip: Bij een gevoelige, allergische huid: eerst een druppel olie in een beetje plantaardige olie (bijvoorbeeld zoete amandelolie) aanbrengen op de binnenzijde van de elleboogplooi. 24 uur wachten. Is er dan geen roodheid, jeuk of irritatie, dan kan de olie met mate gebruikt worden.

© 2019 - 2022 MANITRA | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel