Hydrolaat, wat is dat?

Artikel 1 van 9 Volgende

Hydrolaten

Zijn bloemen- of kruidenwaters die als bijproduct vrijkomen tijdens het stoomdestillatieproces van etherische oliën.

In dit proces worden er door de stoomdestillatie niet alleen etherische olie maar ook de, in wateroplosbare, vluchtige componenten onttrokken uit de plantdelen (ofwel Hydrolaat/Hydrosol).

                            

1e foto toont een deel van het distillatie proces en de 2e foto het eindresultaat van het destillatie proces. Het blauwe deel is de olie en daaronder bevindt zich het hydrolaat.

De samenstelling van het hydrolaat (wateroplosbaar) is anders dan van de etherische olie (niet wateroplosbaar) maar er zijn nog steeds werkzame stoffen aanwezig en ook de geur, hoewel minder sterk, is nog duidelijk te herkennen.

Hydrolaten hebben een zachte maar therapeutisch sterke werking (vaak antiseptisch en ontstekingsremmend) en worden daardoor heel goed verdragen door kinderen, zwangere vrouwen en ouderen.

In principe kan van iedere plant die geschikt is voor stoomdistillatie dus ook een hydrolaat gemaakt worden. Bijvoorbeeld: LavendelOranjebloesem, Hamamelis, Pepermunt, Roos, enz., enz.

Ook hebben hydrolaten heel veel toepassingsmogelijkheden: in baden, op reis (luchtzuiveringsspray), verfrissingsspray, wasgoed of droger, kompressen, huidverzorging, natuurlijk voor hygiëne en nog veel meer.

© 2019 - 2022 MANITRA | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel